BLOG

Ρετινόλη - Τι Είναι & Πως Να Τη Χρησιμοποιήσεις

Ενώ κάποια συστατικά που χρησιμοποιούνται στην επιδερμίδα έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια, όπως η βιταμίνη C, το υαλουρονικό ή/και σαλικυλικό οξύ, η ρετινόλη είναι ακόμη ένα συστατικό που δεν έχει γίνει τόσο mainstream. Περισσότερο για το λόγο ότι αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να προκαλέσει μέχρι και έγκαυμα στην επιδερμίδα. 

Τί είναι η Ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για αντιγήρανση. Έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό των κυττάρων και να προάγει την δημιουργία κολλαγόνου. Η ρετινόλη μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα και εάν συνδυαστεί με άλλα ένζυμα μετατρέπεται σε τρετινοΐνη. Χρησιμοποιώντας ένα καλά δημιουργημένο και σταθερό προϊόν καταπολεμούνται προβλήματα όπως η εξομάλυνση της όψης της επιδερμίδας από τα σημάδια του ήλιου, δυσχρωμίες, γραμμές, ρυτίδες και μεγάλοι πόροι. Ουσιαστικά έχει την ικανότητα να αναδομεί την επιφάνεια της επιδερμίδας και να την κάνει να φαίνεται πιο απαλή και ομοιόμορφη.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως υπάρχουν διάφορες μορφές ρετινόλης. Είναι η ρετινόλη, η retin-A και τα ρετινοειδή. Κάθε συστατικό έχει και διαφορετικά αποτελέσματα. Η retin-A είναι πιο ισχυρή σε σχέση με τη ρετινόλη και είναι συνταγογραφούμενη. Σε κάθε περίπτωση πριν τη χρήση θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για το αν είναι κατάλληλο συστατικό για την επιδερμίδα σου και το πρόβλημα που θέλεις να αντιμετωπίσεις. 

Γιατί Πρέπει Να Προσέχω;

Το αρνητικό σε περίπτωση που γίνει υπερβολική χρήση είναι ότι προκαλείται ξηροδερμία και το ερεθισμός του δέρματος. Οι πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες υπάρχει περίπτωση να μην μπορούν να αντέξουν τη ρετινόλη. Ακόμη, η χρήση προκαλή ευαισθησία στην έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο, με αποτέλεσμα να μπορεί να προκληθεί ευκολότερα και πιο γρήγορα έγκαυμα. Όλες οι μορφές ρετινόλης απαγορεύονται κατά την εγκυμοσύνη.

Mπορώ Να Τη Χρησιμοποιήσω Το Καλοκαίρι;

Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη το καλοκαίρι μπορείς, ΑΛΛΑ είναι απαραίτητο να βάλεις αντηλιακό με υψηλό δείχτη προστασίας, επειδή ο κίνδυνος να πάθεις κάποιο έγκαυμα είναι μεγάλος! Απέφυγε τις ώρες αιχμής και καλό θα ήταν να φοράς και καπέλο όταν θα βγαίνεις έξω.

Από Πότε Μπορώ Να Ξεκινήσω Να Τη Χρησιμοποιώ;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία που μπορείς να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς τη ρετινόλη ή κάποιο παράγωγό του. Συνήθως οι γυναίκες που επωφελούνται περισσότερο είναι από τα 20 και μετά! Αλλά αν έχεις ήδη ρυτίδες στο πρόσωπό σου κάτι πρέπει να κάνεις για αυτό ;)