BLOG

Τί Σημαίνει Η Ακμή Σου;

Πολλές από εμάς υποφέρουμε από ακμή, ανεξαρτήτου ηλικίας καθώς μπορεί να εμφανιστεί ή να διαρκέσει μέχρι και τα 40! Για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε σωστά χρειάζεται να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει.

Η ακμή μπορεί να είναι σημάδι ορμονικών διαταραχών, αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο φάρμακο που παίρνουμε ή ακόμα και σύμπτωμα μόλυνσης ή άλλο συστημικό πρόβλημα. Ανάλογα με το σημείο που εκδηλώνεται στην επιδερμίδα μας, μπορεί να υποδηλώνει σημάδι για το ποια μπορεί να είναι η αιτία. Παρακάτω θα βρεις 7 σημεία που εκδηλώνεται η ακμή και τι μπορεί να σημαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς!

1. "Χαμηλότερο πρόσωπο", πιγούνι, λαιμός

Εάν η ακμή εμφανίζεται σε αυτά τα 3 σημεία πριν την αρχή της περιόδου σου ή μετά από μία στρεσογόνα περίοδο, οι ειδικοί λένε πως σχετίζεται άμεσα με ορμονική διαταραχή. Αυτού του είδους η ακμή συνήθως είναι κυστική, με βαθιά, κόκκινα και επίπονα σπυράκια που δεν "βγαίνουν" στην επιφάνεια. Καθώς είναι τόσο βαθιά μπορεί να κάνουν καιρό να φύγουν και συνήθως αφήνουν κόκκινη ή γκρι απόχρωση στην επιδερμίδα σαν ουλή. Πολλές φορές, εκεί που νομίζουμε πως αρχίζουν να υποχωρούν τα έντονα σημάδια άλλος κύκλος ορμονικών αλλοιώσεων ξεκινά, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι η ακμή είναι ΠΑΝΤΑ εκεί καθ'όλη τη διάρκεια του μήνα.

2. Μέτωπο

Το σώμα μας μπορεί να αντιδράσει στα υψηλά επίπεδα στρες και να το εκδηλώσει σε όλο μας το σώμα, αλλά συνήθως αυτό εμφανίζεται στο μέτωπο. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόνης στον οργανισμό και έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη σμήγματος που οδηγεί σε φραγμένους πόρους. Το σμήγμα είναι αυτό που κλείνει τους πόρους και σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως βακτήρια και νεκρά κύτταρα δημιουργείται ακμή. 

3. Γύρω Από Τα Χείλη/Στόμα

Η ορμονική ακμή γύρω από το στόμα μπορεί να υποδηλώνει άλλα συμπτώματα. Συνήθως δεν είναι κάποια σοβαρή διαταραχή αλλά αν συνδυάζονται και με άλλα συμπτώματα πιθανό είναι να σχετίζεται με πολυκυστικές ωοθήκες. Κάποια από αυτά είναι αραίωση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, όχι σταθερή περίοδος, προβλήματα γονιμότητας. Εάν έχεις ακμή γύρω από το στόμα δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε έχεις πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά αν συνδυάζεται και με τα υπόλοιπα συμπτώματα καλό θα ήταν να κάνεις εξετάσεις. 

4. Πρόσωπο/ Πλάτη/ Οπίσθια

Εάν αυτή την περίοδο παίρνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή και έχεις παρατηρήσεις ότι έχεις βγάλει σπυράκια σε πρόσωπο, πλάτη ή στα οπίσθια τότε αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σου αντιδρά στην αγωγή. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να το επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου έτσι ώστε να γίνει αντικατάσταση της αγωγής. 

5. Στήθος

Η ακμή στο στήθος είναι αρκετά συνηθισμένη στους έφηβους. Αν έχει περάσει αυτή τη ηλικία, όπου οι ορμόνες είναι αρκετά ασταθής, τότε είναι ίσως κάποιο άλλο σύμπτωμα της επιδερμίδας. Γενικά η ακμή συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο, την πλάτη και το στήθος οπότε μπορεί να μην διαφέρει και πολύ από την ακμή που θα εμφάνιζες στο πρόσωπο. 

6. Mπικίνι

Αν έχεις εμφανίσει bumps που μοιάζουν με σπυράκια στην περιοχή του μπικίνι τότε μπορεί να είναι σημάδι φωλικοειδίτιδας. Η φωλικοειδίτιδα μπορεί να δημιουργηθεί λόγω πολλών αιτιών όπως στενά ρούχα, τριβή, ιδρώτας, αποτρίχωση, λιπαρότητα, σκληρά προϊόντα για την επιδερμίδα και μολυσματικούς οργανισμούς. Ακόμα και οι γυρισμένες τρίχες μπορεί να προκαλέσουν φωλικοειδίτιδα. Αν κάτι τέτοιο σου συμβαίνει χρειάζεται να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου για την αντιμετώπισή του. 

7. Πρόσωπο

Εάν φροντίζεις την επιδερμίδα σου αλλά συνεχίζεις να εμφανίζεις συμπτώματα ακμής στο πρόσωπο σε περιοχές όπως ζυγωματικά και μέτωπο τότε μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι. Τοξίνες που επηρεάζουν τον οργανισμό μας και πιο συγκεκριμένα το παχύ έντερο, συκώτι, στομάχι έχουν άμεση επίδραση στην επιδερμίδα του προσώπου μας. Ανάλογα με το που αναπτύσσονται αυτές οι τοξίνες η ακμή εμφανίζεται σε διαφορετικό σημείο. Για παράδειγμα, εάν έχεις σπυράκια στο μέτωπο υποδηλώνεται ότι υπάρχει κάποιο θέμα στο παχύ έντερο.

Το γεγονός ότι εμφάνισες ακμή στα σημεία που αναφέρουμε παραπάνω δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κρύβεται κάποιο άλλο πρόβλημα από πίσω. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς πρώτα έναν γιατρό πριν ξεκινήσεις κάποια θεραπεία. 

Παρακάτω θα βρεις κάποια από τα αγαπημένα μας προϊόντα για το πρόσωπο!


Glycolic Grapefruit Cleanser Lotion
Ένα καθαριστικό προσώπου σε μορφή lotion που έχει αντισυπτική και αναζωογονητική ιδιότητα! Συνδυάζει την αποτελεσματική δύναμη του κίτρου με 4% γλυκολικό οξύ για την καλύτερη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την ήπια λεύκανση του δέρματος.

Facetox - Bamboo Charcoal Sponge x2 (oily skin)
Το Charcoal Konjac Sponge παίρνει το χρώμα του από ξυλάνθαρακα μπαμπού. Το σφουγγάρι  περιέχει ενεργοποιημένο άνθρακα και διάφορα μέταλλα που ενισχύουν την απορροφητική ικανότητα των τοξίνων, απομακρύνουν τη λιπαρότητα και καταπολεμούν τα βακτήρια. Αυτό το σφουγγάρι είναι κατάλληλο για πιο λιπαρό και πιο επιρρεπές δέρμα σε σπυράκια.

Anatomicals - Deep Cleansing Face Mask

Μάσκα προσώπου για βαθύ καθαρισμό κατάλληλη για εβδομαδιαία χρήση. Αυτή η μάσκα αναζωογονεί την κυκλοφοριά, καθαρίζει τους πόρους και απορροφά την περιττή λιπαρότητα. Το δέρμα γίνεται απαλό και λείο.



Sukin - Day Cream

Μία καταπληκτική θρεπτική κρέμα για την καθημερινή σας περιποίηση!Περιέχει Αντιοξειδωτικά, Μείγμα Άγριου Τριαντάφυλλου & Ροδιού καθώς επίσης και Δαμάσκηνο Κακαντού ενεργά ενυδατικά συστατικά που αναπλάθουν την επιδερμίδα σε βάθος διατηρώντας την φρεσκάδα και την λάμψη της!