BLOG

Is Alcohol In Skincare Bad For You?

Alcohol, το συστατικό που το internet is going crazy και υπάρχει ένας ατελείωτος διάλογος για το αν πρέπει/μπορούμε να το χρησιμοποιούμε στην επιδερμίδα μας. Εδώ στο Glowbox πιστεύουμε πως δεν είναι όλα τα πράγματα άσπρο-μαύρο αλλά κάπου στη μέση βρίσκεται η αλήθεια. Και επειδή μιλάμε για περιποίηση δέρματος, το κάθε δέρμα είναι διαφορετικό και αντιδρά διαφορετικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πούμε με σιγουριά τίποτα! Έτσι, κάναμε την έρευνά μας και συμφωνούμε με όσα είπε η δερματολόγος Anjali Mahto στο Byrdie. 

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μία αρνητική στάση προς το συγκεκριμένο συστατικό καθώς το έχουν συνδυάσει με μία κακή εμπειρία, έναν ερεθισμό ή ξηρότητα. Well, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Για να προκληθεί κάτι τέτοιο παίζει σημαντικό ρόλο ο τύπος, η περιεκτικότητα στο προϊόν και αν είναι κατάλληλο για την επιδερμίδα σου. Έτσι, ας μην προτρέχουμε και θα σε σταματούσαμε από το να πετάξεις κάθε προϊόν που περιέχει αλκοόλ στα συστατικά του. Απλά συνέχισε να διαβάζεις και στο τέλος μπορείς να πάρεις μία απόφαση!

Η ίδια έκανε τον παρακάτω διαχωρισμό για να μπορέσουμε να καταλάβουμε εύκολα τη διαφορά!

The GOOD Alcohols

Look for: cetyl, stearyl, cetearyl

H δερματολόγος χαρακτηρίζει αυτά τα συστατικά ως "fatty alcohols". Αυτό σημαίνει ότι έχουν την ιδιότητα να κλειδώσουν την υγρασία στην επιδερμίδα και να δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα όπου αποτρέπει την απώλεια νερού από το δέρμα αλλά και εισχώρησης. Αυτά τα συστατικά περιέχονται συνήθως σε καθαριστικές λοσιόν και ενυδατικές κρέμες. Αν έχεις ξηρή επιδερμίδα τότε σίγουρα αυτού του είδους τα "fatty alcohols" θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις την ξηρότητα, αντί να την επιδεινώσεις!

The POTENTIAL Bad Alcohols

Look for: ethanol, ethyl alcohol, denatured alcohol, methanol, isopropyl alcohol, SD alcohol, benzyl alcohol

Αυτά τα συστατικά θα τα βρεις σε προϊόντα που βοηθούν άλλα συστατικά να είναι αποτελεσματικά για το δέρμα ή βοηθούν στον έλεγχο παραγωγής λιπαρότητας. 

Η δερματολόγος αναφέρει το εξής: "Εάν τα συγκεκριμένα συστατικά εμφανίζονται πρώτα στην λίστα, αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά ισχυρά. Αν η επιδερμίδα σου έχει τάση για ακμή τότε καλό θα ήταν να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις το προϊόν καθώς μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα που μπορεί να οδηγήσει στο να εμφανιστούν σπυράκια".

Αλλά δεν είναι μόνο τα άτομα που έχουν πρόβλημα με ακμή που θα πρέπει να είναι προσεκτικά για αυτά τα συστατικά. Πολλών toners η βάση τους είναι το αλκοόλ, που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα. Έτσι, αν η επιδερμίδα σου είναι ευαίσθητη ή έχεις θέματα με αλλεργίες ή έκζεμα καλό θα ήταν να τα αποφύγεις!