BLOG

Dehydrated or Dry Skin? What's The Difference?

Ξηρό ή Αφυδατωμένο Δέρμα; Δύο έννοιες που μπορεί να τις μπερδεύουμε μεταξύ τους ενώ δεν θα έπρεπε! 

Mήπως ξύπνησες μία ημέρα και κοίταξες την επιδερμίδα σου στον καθρέφτη και να αναρρωτήθηκες που πήγε η λαμπερή, "γεμάτη" επιδερμίδα σου; Αυτό μπορεί να ευθύνεται σε πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι η αφυδάτωση! Ή μήπως ευθύνεται σε προβλήματα που έχει η επιδερμίδα σου τα οποία μπορεί να σχετίζονται σε αφυδάτωση στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος;

Σε μπερδέψαμε; Μπορεί να διαβάζεις την πρόταση και να μην καταλαβαίνεις τη διαφορά αλλά κι όμως! υπάρχει απλά είναι πολύ μικρή. Όμως η σημαντικότητα αυτής της διαφοράς είναι καθοριστική!

Συνέχισε να διαβάζεις για να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ του ξηρού και αφυδατωμένου δέρματος!

Τι είναι η Ξηρή Επιδερμίδα;

Σε αντίθεση με την αφυδατωμένη επιδερμίδα, στην ξηρή υπάρχει έλλειψη λιπαρότητας. Και αυτή η κατάσταση είναι μόνιμη και όχι παροδική. Ο τρόπος που το σώμα παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα είναι η επιδερμίδα και η υφή της! Η ξηρή επιδερμίδα προέρχεται από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος αλλά προκαλεί ξηρότητα και flaky σημεία στην επιφάνεια, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται ότι έχει "υφή". Η έλλειψη λιπαρότητας προκαλεί μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εύκολα ρυτίδες και πρόωρη γήρανση. 

Πως διορθώνω την Ξηρή Επιδερμίδα;

Δυστυχώς δεν μπορείς να διορθώσεις την ξηρή επιδερμίδα αλλά μπορείς να διορθώσεις το πως φαίνεται! Το πρώτο βήμα είναι να δώσεις στην επιδερμίδα σου τη λιπαρότητα που εκείνη δεν μπορεί να παράγει. Η λύση είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ενυδατικό, καταπραϋντικό έλαιο. Απέφυγε καθαριστικά σε μορφή αφρού και προτίμησε προϊόντα που έχουν έλαια έτσι ώστε να προσφέρεις συνεχώς την ενυδάτωση που σου χρειάζεται. Συστατικά όπως φυσικά βοτανικά έλαια και λάδι καρύδας είναι ιδιαίτερα καλά για να αποκαταστήσουν την ξηρή εμφάνιση της επιδερμίδας και θα την αντικαταστήσουν με ένα μαλακό δέρμα! Και κάποια άλλα συμπληρωματικά συστατικά όπως Ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην φροντίδα της.

ELEMIS - Superfood Facial Oil

ANTIPODES - Divine Face Oil Organic Avocado Oil & Rosehip

Tι είναι η Αφυδατωμένη Επιδερμίδα;

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η αφυδατωμένη επιδερμίδα, την οποία θα την χαρακτηρίζαμε ως ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει η επιδερμίδα σου μία χρονική στιγμή, ανεξαρτήτως τύπου δέρματος. Σε αντίθεση με την ξηρή επιδερμίδα που έχει έλλειψη λιπαρότητας, η αφυδατωμένη επιδερμίδα έχει έλλειψη νερού, το οποίο είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να δείχνει η επιδερμίδα σου λαμπερή και ζωντανή. 

Το αφυδατωμένο δέρμα δείχνει flat στην επιφάνειά του καθώς τα κύτταρα έχουν χάση τον όγκο τους. Αν το δέρμα συ είναι αφυδατωμένο θα νιώσεις μία αίσθηση τραβήγματος και η όψη του θα είναι θαμπή.

Γιατί έχω Αφυδατωμένη Επιδερμίδα;

Εάν έχεις παρατηρήσει πως κάποια από τα σημάδια που αναφέρουμε παραπάνω συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην επιδερμίδα σου ή κάποια στιγμή γενικά, ένας παράγοντας είναι η εποχιακή αλλαγή. Η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από οποιονδήποτε παράγοντα που προκαλεί προβλήματα στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, όπως για παράδειγμα αλλαγή στη θερμοκρασία, το νερό, το stress, η έλλειψη ύπνου και ο ήλιος. Επίσης, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική με τα προϊόντα που χρησιμοποιείς. Εάν είναι πολύ ισχυρά μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην εξωτερική στοιβάδα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παράγει την απαραίτητη λιπαρότητα που χρειάζεται.

Πως Θεραπεύω την Αφυδατωμένη Επιδερμίδα;

Αυτό που χρειάζεται αρχικά να κάνεις είναι να σταματίσεις να χρησιμοποιείς "σκληρά" καθαριστικά και scrubs που ερεθίζουν την επιδερμίδα σου. Βρες ένα serum το οποίο περιέχει μέσα υαλουρονικό και κολλαγόνο, όπως επίσης προϊόντα τα οποία έχουν σαν βάση το νερό. Τέτοια προϊόντα θα βοηθήσουν να αποκαταστήσουν το χαμένο νερό και θα κάνουν την επιδερμίδα να δείχνει και πάλι ζωντανή!

REN - Flash Hydro-Boost

NIP+FAB - Dragon’s Blood Fix Plumping Serum

Φυσικά η ενυδάτωση έρχεται από μέσα, οπότε είναι σημαντικό να πίνεις 2-3 λίτρα νερό την ημέρα για να διατηρήσεις τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας σου σταθερά και φυσικά θα πρέπει να προσέχεις και τη διατροφή σου. Διάλεξε τροφές που είναι πλούσιες σε νερό όπως μαρούλι, αγγούρι, αβοκάντο, μπρόκολο και άλλα!